• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Зміни до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців"
    Опубликовано: 2006-02-21 15:11:00

    Верховна Рада України відхилила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців"

    Зокрема, закон встановлює, що Міністерство юстиції України та його територіальні органи здійснюють реєстрацію (легалізацію), з видачею свідоцтва про державну реєстрацію, оформлене державним реєстратором: об´єднань громадян (у тому числі професійних спілок та їх об´єднань); благодійних організацій; політичних партій; творчих спілок та їх територіальних осередків; адвокатських об´єднань; релігійних організацій; торгово-промислових палат; бірж, інших установ та організацій визначених законом.

    Статути банків, установчі документи інших юридичних осіб, які відповідно до закону підлягають погодженню Національним банком України, іншими органами державної влади, подаються з відміткою про їх погодження відповідно Національним банком України, іншими органами державної влади.

    Президент України зауважує, що закон не може бути підписаним, оскільки на практиці виникла низка проблем щодо державної реєстрації неприбуткових, зокрема релігійних, організацій. А саме: запровадження подвійної реєстрації зазначених суб\'єктів (за цим законом та за спеціальним законодавством) і, як наслідок, - збільшення строку реєстрації, значне ускладнення набуття статусу юридичної особи, подвійне внесення реєстраційної плати.

    Прийнятий Верховною Радою закон не повною мірою усуває цю колізію. Так, поряд із реєстрацією статутів релігійних громад в обласних, Київській, Севастопольській міських державних адміністраціях відповідно до Закону "Про свободу совісті та релігійні організації" запроваджується їх реєстрація в територіальних органах Міністерства юстиції України. Це негативно позначається на реалізації громадянами передбаченого ст. 35 Конституції України права на свободу віросповідання, яке включає свободу безперешкодно відправляти колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність. І здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров\'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

    Тому Президент пропонує переглянути закон у частині порядку реєстрації релігійних громад і передбачити механізм, який виключатиме подвійну реєстрацію таких громад.

    "ВРУ"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.