• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Проект закону про зміни Державної служби безпеки дорожнього руху
    Опубликовано: 2006-02-21 17:41:00

    Верховна Рада України відхилила урядовий проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення служби безпеки дорожнього руху)

    Проектом пропонується, замість Державної автомобільної інспекції, створити Державну службу безпеки дорожнього руху, яка буде діяти у складі Міністерства внутрішніх справ України.

    Проект зобов´язує власників автомобільних доріг подавати інформацію щодо існування, проектування або будівництва об´єктів дорожнього сервісу для внесення їх до Єдиної автоматизованої системи обліку об´єктів дорожнього сервісу Державної служби безпеки дорожнього руху Міністерства внутрішніх справ України.

    Законопроектом передбачено, що рух велосипедистів, гужового транспорту та прогін погоничами домашніх тварин організовується з використанням дублюючих шляхів, узбіч, а на автомобільних дорогах державного значення забороняється.

    Відповідно до проекту транспортний засіб може бути тимчасово затриманий і доставлений на спеціальний майданчик у разі відсутності у водія документів, що підтверджують право власності на транспортний засіб або право керування ним, експлуатації незареєстрованих транспортних засобів, без номерних знаків або талона про проходження державного технічного огляду до прийняття рішення по суті уповноваженим органом тощо.

    Положення проекту про вилучення посвідчення водія та затримання транспортного засобу і доставку його на спеціальний майданчик, вважають експерти, суперечить статті 41 Конституції України, відповідно до якої примусове відчуження об\'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості.

    Законопроектом надається право органам внутрішніх справ розглядати справи про більшість порушень правил дорожнього руху. Віднесення законопроектом до підвідомчості органів внутрішніх справ розгляд більшості адміністративних справ про порушення правил дорожнього руху суперечить Конституції України.

    У разі виникнення загрози безпеці дорожнього руху, перешкод у русі транспортних засобів і пішоходів, відповідні посадові особи Державної служби безпеки дорожнього руху та патрульної служби Міністерства внутрішніх справ України, дорожніх і комунальних служб мають право вносити оперативні зміни в організацію дорожнього руху, вживати необхідних заходів до усунення перешкод, у тому числі з примусовою евакуацією транспортних засобів. Для уникнення в майбутньому зловживань посадовими особами та порушень прав власників транспортних засобів необхідно, вважають експерти, у законопроекті деталізувати механізм евакуації транспортних засобів у разі виникнення загрози безпеці дорожнього руху, перешкод у русі транспортних засобів і пішоходів.

    "ВРУ"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.