• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Закон "Про Національний архівний фонд та архівні установи"
    Опубликовано: 2006-02-21 17:45:00

    Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії незаконному обігу архівних цінностей, внесений Кабінетом Міністрів України (Інформаційне управління)

    Законопроектом пропонується внести зміни до Закону "Про Національний архівний фонд та архівні установи"

    Зокрема, забороняється знищення документів без попереднього проведення експертизи їх цінності. Також забороняються продаж, купівля та вивезення документів, про які не було повідомлено державну архівну установу. Передбачена норма, згідно з якою, документи Національного архівного фонду, що перебувають у приватній власності, можуть бути примусово відчужені з мотивів суспільної необхідності за рішенням суду за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. У разі виявлення документів, що містять неточні відомості про особу, будь-яка фізична особа вправі вимагати від архівної установи долучення до цих документів письмового обґрунтованого спростування чи доповнення зазначених відомостей.

    Однак, Комітет з питань культури і духовності т не погоджується із запропонованою редакцією змін до статті 92-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Заміна вживання термінів ("документи Національного архівного фонду або документи, що підлягають внесенню до Національного архівного фонду" на "архівний документ") у редакції статті повинна нести в собі й заміну міри відповідальності за протиправні дії. Адже термінологічні поняття, що вживаються, вважають народні депутати, суттєво відрізняються за значимістю та цінністю.

    Викликає заперечення також доповнення цієї ж статті Кодексу положенням про притягнення до адміністративної відповідальності за "неповідомлення державної архівної установи про наявні документи для проведення експертизи їх цінності". З одного боку необхідно жорстко зобов´язати посадових осіб підприємств, установ, організацій різних форм власності до збереження архівних документів, пов´язаних із правами громадян, а з іншого, заохочуючи громадян ініціювати проведення експертизи цінності наявних у них документів, від часу створення яких минуло понад 50 років, (вимога статті 6 Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи"), держава повинна дотримуватися Конституції України щодо невтручання в особисте життя громадянина та непорушності права приватної власності.

    Комітет також пропонує вилучити доповнення до статті 11 Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи" щодо примусового відчуження документів Національного архівного фонду, що перебувають у приватній власності, як такі, що суперечать статті 41 Конституції України. Питання позбавлення права власності на документи Національного архівного фонду необхідно вирішувати комплексно, враховуючи і положення Цивільного кодексу України.

    "ВРУ"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.