• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • До вимог Конституції та законів України спрямовував свої зусилля Комітет з питань Регламенту
    Опубликовано: 2006-04-07 12:32:00

    На розширення правової бази діяльності Верховної Ради України, її органів і посадових осіб у відповідності до вимог Конституції та законів України спрямовував свої зусилля Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України впродовж роботи парламенту четвертого скликання

    Комітетом розглянуто 175 законопроектів, з них 10 було прийнято Верховною Радою України як закони, та 644 проекти постанов, з яких прийнято 216.

    За звітний період комітетом проведено 114 засідань (з них - 3 виїзні), на яких розглянуто 328 питань. Переважна кількість питань, що розглядались комітетом, пов\'язана з підготовкою проектів законодавчих актів, дотриманням народними депутатами вимог Конституції України, Регламенту Верховної Ради України, законів України "Про статус народного депутата України", "Про комітети Верховної Ради України", вирішенням питань організації роботи Верховної Ради України.

    Головним у діяльності комітету за звітний період була, зокрема, робота над проектом Закону України Про Регламент Верховної Ради України. Комітет, провівши 14 засідань, за результатами опрацювання вніс на розгляд парламенту узгоджений проект закону.

    Крім цього, Комітет працював над удосконаленням діючого Регламенту Верховної Ради України. Зокрема, були підготовлені проекти постанов про внесення змін до Регламенту щодо порядку запису на виступ, визначення черговості виступів та порядку надання слова для виступів на пленарному засіданні, вдосконалення процедури обговорення питань порядку денного, законопроектної роботи, про внесення змін до Державного бюджету України, про кошторис Верховної Ради України тощо. Всього за ініціативою Комітету було прийнято п\'ять постанов з цього питання.

    З метою оперативного та якісного доопрацювання проекту Регламенту було створено робочу групу. За основу було взято проект Закону Про Регламент Верховної Ради України, який відповідно до внесених змін до Конституції України, що набрали чинності з 1 січня 2006 року, почав опрацьовуватись робочою групою як проект Регламенту Верховної Ради України. 10 березня 2006 року проект Регламенту Верховної Ради України було внесено на розгляд парламенту і 16 березня 2006 року 262 голосами народних депутатів України він був прийнятий.

    Комітет також працював над удосконаленням чинного Закону України "Про статус народного депутата України". За період четвертого скликання Верховної Ради України було прийнято 6 законів України, якими вносилися зміни до нього.

    Комітет приділяв багато уваги питанням організації роботи Верховної Ради України в цілому. За ініціативою Комітету парламентом 11 грудня 2003 року прийнято Постанову "Про затвердження положень про проведення парламентських слухань у Верховній Раді України та слухання у комітетах Верховної Ради України".

    У зв\'язку з прийняттям змін до Конституції України та з метою впорядкування діяльності тимчасових слідчих та спеціальних тимчасових комісій Верховної Ради України, посилення контрольних функцій парламенту, Комітетом був підготовлений та внесений на розгляд Верховної Ради проект Закону України Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України, прийнятий парламентом 19 січня 2006 року.

    В умовах зростання впливу політичної складової на діяльність парламенту, забезпечення належного рівня роботи комітетів, як конституційно визначених його органів, виникла нагальна необхідність внесення змін до чинного Закону України "Про комітети Верховної Ради України". Правові норми цього закону застаріли і не повною мірою відповідали положенням Конституції України та потребували систематизації для зручності у користуванні. Практика роботи комітетів Верховної Ради України четвертого скликання також засвідчила необхідність більш чіткого правового врегулювання діяльності комітетів, зокрема організації роботи, визначення їх прав та обов\'язків у законопроектній, організаційній і контрольній діяльності.

    У зв\'язку з цим Комітет створив робочу групу з підготовки нової редакції Закону України "Про комітети Верховної Ради України". На думку членів Комітету, прийняття законопроекту в новій редакції сприятиме розвитку і вдосконаленню сфери конституційного права у процесі державотворення в Україні, а підвищення ефективності діяльності комітетів на правових засадах призведе до позитивних соціально- економічних перетворень.

    Значна робота проведена Комітетом з розгляду питань, в тому числі і тих, що стосувалися дострокового припинення депутатських повноважень народними депутатами України у зв\'язку із суміщенням посад, особливо після масового їх призначення Президентом України на посади у виконавчій гілці влади у січні 2005 року. Верховна Рада України за поданням комітету достроково припинила повноваження 22 народних депутатів України.

    Одночасно з цим комітетом неодноразово розглядалися питання, пов\'язані з суміщенням частиною народних депутатів України мандата з іншими видами діяльності.

    Комітет постійно здійснював контроль за виконанням рішень Верховної Ради України, зокрема: за реалізацією Постанови Верховної Ради України "Про виконання посадовими особами і працівниками правоохоронних органів вимог Конституції України та Закону України "Про статус народного депутата України" щодо забезпечення умов для здійснення народними депутатами України своїх повноважень".

    Відповідно до предметів відання Комітет регулярно розглядав питання, пов\'язані з підготовкою до розгляду та затвердження проекту кошторису видатків на здійснення повноважень Верховної Ради України на поточний рік та заслуховував звіти відповідних структурних підрозділів про виконання кошторису видатків на здійснення повноважень.

    Комітетом систематично розроблялися і вносилися на розгляд парламенту проекти постанов про затвердження календарних планів проведення чергових сесій парламенту.

    Комітетом також проводилися заходи загальнопарламентського значення, зокрема, за участю всіх депутатських фракцій і груп, авторів законопроектів про Регламент Верховної Ради України у березні 2003 року було проведено засідання "круглого столу" по обговоренню концептуальних положень Регламенту.

    У березні 2005 року Комітет провів науково-практичну конференцію "Парламентський контроль: українські реалії та світовий досвід". За підсумками роботи видано брошуру з матеріалами конференції та прийнятими нею і затвердженими на засіданні Комітету рекомендаціями.

    За зверненням державних органів та структурних підрозділів Апарату Верховної Ради України, Комітет готував та надавав роз\'яснення з тих чи інших правових питань, що відносяться до предмета відання комітету.

    Комітет вважає за необхідне у наступному п\'ятому скликанні внести необхідні зміни до Закону України "Про статус народного депутата України" викликані зміною системи виборів народних депутатів України, продовжити роботу по виконанню рекомендацій науково - практичної конференції "Парламентський контроль: українські реалії та світовий досвід".

    Особливої уваги заслуговують питання виконання народними депутатами вимог Конституції України, Закону України "Про статус народного депутата України" щодо їх законотворчої діяльності, особистої участі у пленарних засіданнях Верховної Ради України, особливо у голосуваннях, які відбуваються у парламенті, а також проблеми організації роботи комітетів, зокрема, практика проведення їх засідань при суворому дотриманні вимог Закону України "Про комітети Верховної Ради України".

    "ВРУ"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.