• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • АУБ відстоює права платників податків
    Опубликовано: 2005-04-06 08:56:54
    Асоціація українських банків, підтримуючи Програму діяльності КМУ в частині запровадження та підтримки в українському суспільстві принципів верховенства права, звернулася до Уряду з приводу ситуації, у яку потрапили платники податку на прибуток у зв'язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» (далі Закон №2505), яким внесені зміни до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств». Прикінцевими положеннями вищезгаданого Закону визначено, що Закон № 2505 набирає чинності з дня опублікування, а «норми цього Закону щодо оподаткування прибутку підприємств поширюються на результати господарсько-фінансової діяльності платника податку за наслідками податкового періоду, на який припадає дата набрання чинності цим Законом».

    Закон України № 2505 був опублікований в газеті «Урядовий кур'єр» 31 березня 2005 р., чим автоматично було поширено дію усіх змін, внесених цим законом до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", на податкові взаємовідносини, починаючи з 1 січня 2005 року.

    Як відзначає Віце-президент Асоціації п.Паламарчук А.Б., це є порушенням статті 58 Конституції України, якою визначено, що «Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи».

    В Асоціації українських банків вважають, що в країні, яка будує правову Державу, є неприпустимим внесення змін до податкового законодавства (які погіршують умови діяльності суб'єктів підприємницької діяльності) в останній день податкового періоду з розповсюдженням їх дії з початку податкового періоду.

    Також Антоніна Паламарчук звертає увагу на те, що відповідальність за правильність нарахування та сплату податків і зборів несуть платники податку, які навіть не встигли ознайомитись з вищенаведеними змінами у податковому періоді. З метою недопущення порушення норм Конституції України Асоціація звернулась до Уряду з проханням доручити відповідним міністерствам надати юридично обґрунтоване роз'яснення про застосування змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», внесених Законом № 2505, з 1 квітня 2005 року.

    На сайті АУБ цей матеріал розміщено: http://www.aub.com.ua/ua/pressreleases/?_m=publications&_t=rec&id=4077

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.