• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Катерина Фоменко: ВР може запропонувати свій проект бюджету
    Опубликовано: 2005-10-07 17:59:00
    Процес формування нового бюджету знову викликає багато зауважень. З політичної точки зору він проходить непогано, дозволяючи робити імідж новоствореному уряду. З економічної – своєю недосконалістю ставить на кін величезну кількість невирішених соціальних питань. Через що змушує окремих політиків всерйоз домагатися досконалості основного фінансового документу держави.
     
    Активно цим займається фракція Народної Партії на чолі з Головою підкомітету з питань місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Катериною Фоменко. У засіданнях по розгляду показників формуванню місцевих бюджетів на 2006 рік беруть участь представники органів місцевого самоврядування, а також народні депутати України, обрані від відповідного виборчого округу. Сьогодні активними учасниками стали Закарпатська, Черкаська, Хмельницька, Одеська, Херсонська та Рівненська області. Катерина Фоменко, як головний ініціатор вдосконалення бюджету погодилася надати нам інтерв'ю, у якому докладно розповіла про найболючіші аспекти бюджету-2006.
     
    Катерино Олександрівно, учора фракція Народної Партії висунула ультиматум уряду Єханурова через мізерну кількість коштів, передбачених бюджетом на розвиток АПК у наступному році. Як ви діятиме у випадку, якщо уряд проігнорує ці зауваження?
     
    Наш крик душі, мабуть, уже почутий. І зараз формується урядово-парламентська робоча група, яка суттєво доопрацьовуватиме проект бюджету 2006 року. Ви, мабуть, знаєте про заяву Голови Верховної Ради, лідера Народної Партії про те, якщо не будуть враховані наші пропозиції стосовно додаткового фінансування села і місцевих бюджетів, ми запропонуємо свій варіант державного бюджету. На мій погляд, це вимушена дія з нашого боку. Оскільки миритися з цим далі не можна.
     
    Зараз Комітетом з питань бюджету уже прийнято 18 областей з розрахунками місцевих бюджетів на 2006 рік. І дуже шкода, що на цих засіданнях немає Прем'єр-міністра, міністра фінансів, лише його заступники. Якби вони почули про дійсний стан справ, коли гривню двадцять, гривню тридцять витрачають на медикаменти на ліжко-місце в день, коли по п'ятдесят копійок витрачається на харчування хворих, а фонд зарплати, наприклад, Черкаської області складає 93% загального обсягу видатків місцевих бюджетів. Яким чином за 7% фонду можна буде розрахуватися за енергоносії, які до речі, у проекті бюджету 2006 року розраховані за старими розцінками, незважаючи на те, що ціна на них буде підвищена. Народна Партія заявила про те, щоби до голосування по проекту бюджету у Верховній Раді були враховані розрахунки, які стосуються принципово нових підходів у формуванні видаткової частини місцевих бюджетів. І я хочу підкреслити, що це не є партійним лобіюванням. За дорученням Голови Верховної Ради, лідера Народної Партії Володимира Литвина було створено робочу групу за участі представників органів місцевого самоврядування, яку я очолювала. В режимі робочої групи ми перерахували 12 тисяч 700 бюджетів на принципово новій, революційній основі, яка передбачає формування бюджету знизу доверху. Ми порахували по захворюваннях, скільки має отримати районна лікарня згідно кількості відвідувачів за минулий рік: медикаменти, продукти харчування, опалення. Отримані результати засвідчили, що тільки у бюджеті 2005 року ці видатки були зменшені у два рази порівняно з тими, що були визначені розрахунково. Ще 5 серпня, коли проект бюджету навіть не був оприлюдненим, Володимир Литвин направив Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко пропозиції щодо взаємовідносин між державним і місцевими бюджетами, сформовані робочою групою, з проханням врахувати їх в процесі підготовки проекту Державного бюджету України на 2006 рік. На жаль, на 2006 рік ситуація повторюється. При потребі в 11,7 мільярдів на продукти харчування, медикаменти і т.д. закладено 5,7 мільярда. Тобто Міністерство фінансів на якихось 5 мільярдів збільшило цю суму, що складає лише 10% від загальної суми. Ніхто не врахував рівень інфляції стосовно вартості медикаментів, продуктів харчування. Цей показник вдвічі менший, ніж той, який ми рахували тільки згідно законів і нормативно-правових актів, які діють в Україні.
     
    Протягом всього літа працювала робоча група, до якої залучені представники місцевого самоврядування – міст Бровари, Прилуки, Мелітополь, Хорол, Обухів, Запорізької, Дніпропетровської, Волинської області. Ми бачили, що Кабмін залишив місцеві бюджети у тому ж стані, що й і в цьому році. Якщо фонд зарплати у 2005 році склав 77%, то в 2006 році складатиме 80-82%.
     
    Як це позначилося на соціальних об'єктах у регіонах? Чи всюди однакова ситуація?
     
    На жаль, прийнявши на сьогодні дві третини областей, ми бачимо у них стабільно важку ситуацію. У Житомирській області на сьогодні скорочено 25 шкіл, тому якщо там ще чотири року тому видатки на освіту складали 92%, у 2002 році – 85%, 2003 році – 96%, у 2004 році – 96%, у 2005 році – 92%, у 2006 році передбачено – 105%. У них навіть немає коштів, щоб крейду покласти до дошки. По цій же області 19 із 23 районів не забезпечені заробітною платою. Численні факти скорочення посад або переведення працівників на 75%, 50% ставки. Якщо проаналізувати навіть найбільш забезпечені області, наприклад, Дніпропетровську, то для коригування бюджету 2006 року їм необхідно закрити 7 міських лікарень і скоротити 4,5 тисяч працівників. У нас є урядова програма "Назустріч людям". Але я її не коментуватиму. Думаю, кожен для себе сам зробить висновок. Сьогодні більшість областей не задоволені завищеним планом надходжень до місцевих бюджетів. Наприклад, Черкаська область надала розрахунки, за якими свої доходи повинна збільшити до 140-180%, враховуючи, що одна третина області переважно сільськогосподарська і лише третина площ засіяна озимими.
     
    Як регіони бачать вирішення цієї проблеми?
     
    Делеговані державою повноваження складають 90% видатків місцевих бюджетів, а це медицина, освіта, соціальний захист, фізкультура і спорт. І регіони вимагають фінансового підкріплення повноважень. Свої власні, самоврядні повноваження, які включають благоустрій, ремонт доріг, вони не в змозі профінансувати. Оскільки просто не вистачає коштів. На жаль, проблеми 2006 року є породженням проблем 2005 року. І наша партія про це неодноразово говорила. Нам вдалося довести екс Прем'єр-міністру про недостатність фонду заробітної плати. Хоч Мінфін це категорично заперечує. І сьогодні бюджетним комітетом поданий проект закону, згідно якого передбачається додаткова дотація місцевим бюджетам – 759 мільйонів на збільшення фонду зарплати. Оскільки школи і лікарні дуже легко закрити, а от відкрити – це десятки тисяч гривень. Тому Народна Партія вимагатиме, щоб уряд врахував напрацювання урядово-парламентської групи.
     
    Катерино Олександрівно, у лютому 2006 року планується прийняття поправок до Конституції, згідно яких органи місцевого самоврядування отримають більше повноважень. Чи враховано це у проекті бюджету?
     
    Не враховано. На жаль, ми не будемо мати самостійного самоврядування доти, доки воно не буде забезпечено фінансово. Скільки завгодно з трибуни можна заявляти про залучення інвестицій, втілення проектів і програм, але в дійсності ¾ держбюджету направляється саме на делеговані державою повноваження, до складу яких ці проекти не входять. Якщо ми місцеві бюджети не зробимо незалежними – ми не зможемо вести мову про будь-які самоврядні функції. І Народна Партія зараз активно працює в цьому напрямку.
     
    Бесіду провела Тетяна Ковальчук, прес-служба Народної Партії


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.