• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Вадим Карасьов: Реваншу не буде
    Опубликовано: 2005-11-18 09:05:00

    -- Президентська партія висунула ідею формувати свою першу виборчу п'ятірку за результатами соцопитувань, водночас вона надалі передбачає кілька варіантів першої п'ятірки. Як Ви оцінюєте цю ідею?

    -- З огляду на ситуацію, яка склалася на сьогодні в середині президентської партії та навколо неї, я вважаю, що це розумно. Соціологічні та інші рейтинги: внутрішні, закриті, та зовнішні, рейтингові опитування в стилі праймеріз -- сьогодні стають досить модними та ефективними у вирішенні кадрових і спискових питань. Буквально два тижні тому такий зовнішній праймеріз, рейтингове опитування, проводила лівоцентристська коаліція Романо Проді в Італії, яка готується до парламентських виборів. І те, що цей досвід бере на озброєння президентська партія, свідчить: українське внутрішньопартійне середовище поступово відкривається для суспільства, воно стає схожим до партійно-політичних систем розвинених демократій.

    Щодо варіантів першої п'ятірки НСНУ, то вони можуть бути різні. Однак соцопитування, найімовірніше, дасть такий варіант п'ятірки -- Віктор Ющенко, Юрій Єхануров, Микола Катеринчук, можливо, Віталій Кличко та Лілія Григорович. Щоправда, можуть з'явитися й інші прізвища. Однак зовнішній праймеріз не дасть потрапити не те що до першої п'ятірки, а й до десятки тим особам, які сьогодні мають серйозний рейтинг недовіри.

    -- А такі кандидатури, як Роман Безсмертний, на що вони можуть сподіватися?

    -- Ні Безсмертному, ні схожим кандидатурам не потрібно бути в першій п'ятірці. Їм достатньо бути в прохідній частині цього списку, у гарантованій прохідній частині.

    -- На який результат може сподіватися НСНУ, якщо її перша п'ятірка буде такою, як Ви назвали?

    -- Президентська партія матиме значно кращі позиції тоді, коли її очолить Віктор Ющенко. Якщо вона не загається на старті, то матиме всі шанси стати першим призером, хоч і не абсолютним переможцем передвиборних перегонів.

    Поки що справді рейтинг у Партії реґіонів більший, а НСНУ дещо відстає. Але потужна виборча кампанія, особливо в тих реґіонах України, які є базовими для нинішньої влади, призведе до того, що, аби не допустити реваншу Партії реґіонів, навіть дещо розгублений та розчарований майданний виборець проголосує за Ющенка і за НСНУ. І в цьому ефекті стратегічного голосування, тобто голосування, яке мобілізується проти когось, аніж за щось, власне і може виграти кампанію НСНУ. Я вже не кажу про інші іміджмейкерські, політтехнологічні засоби передвиборної кампанії та передвиборної роботи.

    -- Ви кажете, що Віктор Ющенко повинен очолити НСНУ, однак наразі Президент демонструє певну зверхність над усім виборчим процесом...

    -- Я не відкидаю версії, що Віктор Ющенко очолить список своєї партії, з огляду на його ж заяви. Бо якщо Ющенко не очолюватиме списку, а його місце займе Юрій Єхануров, то немає впевненості, що список прем'єра (навіть якщо Ющенко активно братиме участь у виборах як Президент і підтримуватиме свою партію), НСНУ, може переграти список Тимошенко на Заході України та серед майданного електорату. Навряд чи Єхануров візьме якусь частку голосів і на Сході України, яка би компенсувала втрати за іміджевим та ідеологічним сенсом на Заході України.

    Слід узяти до уваги всі ризики, які чекають на Віктора Ющенка в цій парламентській кампанії. Проте більшим ризиком є його неучасть у партійному списку. Адже йдеться не стільки про довіру чи недовіру до Президента на цих парламентських виборах, скільки про те, чи буде НСНУ переможцем виборів. А відповідно до цього, чи матиме вона моральне право формувати уряд, формувати парламентську коаліцію і подавати кандидатуру на посаду прем'єр-міністра, чи це зроблять інші політичні партії, наприклад, та сама Партія реґіонів.

    -- Як Ви тоді оцінюєте позицію Віктора Ющенка, який демонструє свою підтримку НСНУ, однак при цьому говорить про своє невтручання у партію?

    -- Тут потрібно брати до уваги два фактори. Віктор Ющенко не хоче втручатися напряму у внутрішньопартійну дискусію і внутрішньопартійну скандальну ситуацію, пов'язану з боротьбою двох течій. Одна течія -- це бізнес, умовно кажучи, Порошенко, інша -- це адміністративна течія Єханурова. Віктор Ющенко хоче бути над цією боротьбою і дати партії самій розібратися в цьому протистоянні. Водночас невтручання Президента дає можливість виграти цю партію сильнішому. По-друге, Президент все ж таки через своє невтручання займає позицію своєрідного страхувальника, якщо ситуація в партії стане неконтрольованою.

    Водночас Президент ще не вирішив для себе, чи очолювати йому список НСНУ. Така його позиція активного невтручання на цьому етапі є найбільш тактично розумною та раціональною.

    -- Що очікує НСНУ, якщо вона не змінить складу політичної ради?

    -- Слід очікувати створення президії. Яким буде склад президії, а відтак і боротьба за місця у ній, оскільки президія вирішуватиме не тільки передвиборні плани та їхню реалізацію, а й довгострокову партійну стратегію, покаже час. Перший раунд цієї боротьби відбувся минулої суботи, коли була спроба розширити політраду та змінити деякі прізвища в політраді, тобто вивести їх за межі виборчого списку.

    -- Попри все, що Ви сказали, за прогнозами соціологів, НСНУ отримає на виборах лише третє місце, перше ж пророкують реґіоналам. Як Ви думаєте, якщо це станеться, чи можливий в Україні реванш кучмізму?

    -- Реваншу не буде. Майданний виборець, який був електоральною опорою Віктора Ющенка на президентських виборах 2004 року, мобілізується і навіть попри розчарування проголосує за того представника майданних сил, який матиме більше сил та шансів на перемогу. Водночас слід брати до уваги те, що, незважаючи на розчарування, постійну недовіру до влади, це розчарування є серед виборця помаранчевого, серед виборця Ющенка, а це не означає автоматичного перерозподілу голосів на Ющенка та Януковича. Тому я впевнений, що Партія реґіонів не займе першого місця на парламентських перегонах. У цьому я не маю жодних сумнівів.

    Інше питання полягає в тому, що переможе якийсь із двох помаранчевих блоків. І перше місце посяде та сила, яка має більше шансів не допустити Партію реґіонів до першого місця.

    Сьогодні відставання блоку НСНУ від Юлії Тимошенко незначне. І дещо запізнившись на старті, НСНУ має всі шанси провести серйозну, потужну і цікаву, а головне ефективну передвиборну кампанію. Є ще час, є чотири з половиною місяці, виборча кампанія тільки розпочинається, тому якщо в середині партії буде все гаразд і якщо Віктор Ющенко та Юрій Єхануров очолять передвиборний список, то реальною помаранчевою силою, яка може не допустити реваншу Януковича, буде НСНУ. Помаранчевий виборець, а в реґіональному плані -- західноукраїнський, західно-центральний, частина центральних реґіонів України і навіть східних проголосує за партію Ющенка.

    -- Яким після виборів буде парламент?

    -- До парламенту пройдуть блок НСНУ, блок Юлії Тимошенко (але без прем'єра Юлії Тимошенко), Блок Володимира Литвина і Соціалістична партія України. В опозиції буде Партія реґіонів і комуністи, але основною опозицією будуть реґіонали. Можливо, вдасться подолати бар'єр іще якомусь одному політичному проекту, який зможе потужно провести кампанію. Принаймні в суспільстві є такий запит.

    -- Ви зазначили, що Юлія Тимошенко після парламентських виборів не стане прем'єром, тоді хто ним буде?

    -- Юрій Єхануров.

     "УКРАЇНСЬКИЙ ВИБІР"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.