• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Політологи: НСНУ і БЮТ необхідно блокуватись
    Опубликовано: 2005-11-23 15:32:00
    Більшість політологів вважають, що у створенні виборчого блоку “Народного Союзу Наша Україна” і Блоку Юлії Тимошенко зацікавлені обидві сторони.

    Про це свідчать результати експерт-опитування Центру досліджень політичних цінностей.

    Центр нагадує, що 21 листопада голова Ради партії "Народний Союз "Наша Україна" Роман Безсмертний заявив на прес-конференції, що вважає блокування НСНУ з Блоком Юлії Тимошенко гарантом перемоги на наступних виборах і гарантом реалізації ідеалів Майдану.

    У зв‘язку з цим Центр досліджень політичних цінностей запитав політичних експертів: "Хто зацікавлений в створенні блоку НСНУ-БЮТ на виборах 2006 року?"

    Відповідаючи на це запитання, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко висловив думку, що у створенні блоку НСНУ і БЮТ зацікавлені обидві сторони. „Я думаю, що є зацікавленість як з одного, так і з іншого боку, інакше б цю тему не підіймали і дане питання не обговорювали. Зараз обидві частини помаранчевої команди, яка розкололась у вересні, відчули загрозу реваншу Януковича і Партії регіонів. Саме цей чинник підштовхує їх, якщо не до об‘єднання, то хоча б до переговорів про об‘єднання. На мій погляд, під час можливих переговорів, скоріше за все, буде йти мова про створення спільної коаліції вже після виборів. Створити єдиний виборчий блок навряд чи вдасться”.

    Президент Української Академії політичних наук Микола Михальченко вважає, що у створенні спільного виборчого блоку НСНУ і БЮТ зацікавлена тільки “Наша Україна”. „Тільки НСНУ. БЮТ не зацікавлений в такому блоці, оскільки Блок Юлії Тимошенко ставить за завдання зайняти перше місце на парламентських виборах, та отримати право формування уряду. А таке право НСНУ буде також виборювати, а спільна кандидатура не влаштовує ні одну, ні іншу сторони”, - сказав М.Михальченко.

    Експерт нагадав, що у своєму виступі Р.Безсмертний зазначив, що для Юлії Тимошенко є ще й інші посади, крім прем´єр-міністра. На думку М.Михальченка, “для БЮТ це не вигідно”. Тому політолог прогнозує, що “цей союз не відбудеться”.

    У свою чергу голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній вважає лише розмовами створення коаліції НСНУ-БЮТ. Він зауважив, що „розмови про створення спільного блоку і участь у створенні спільного блоку - велика різниця. В розмовах щодо створення блоку НСНУ-БЮТ зацікавлення і ті, і інші. Адже, внаслідок взаємопоборювання Тимошенко і Ющенко суттєво знизився рейтинг і БЮТ, і НСНУ. Тому розмовами про можливість нової коаліції політики сподіваються повернути прихильність частини розчарованих прибічників”.

    На думку О.Донія, “щодо реального передвиборчого блоку між Ющенком та Тимошенко, то реально зацікавлених у його створенні не так вже й багато”.

    “По-перше, Ющенко тепер знає, що найбільш реальний конкурент на його посаду - це саме Юлія Тимошенко, і, зрозуміло, що Президент не палає бажанням посилювати навіть тимчасово свою конкурентку. По-друге, у цих політичних сил є значні відмінності у підходах до економіки та державного будівництва. По-третє, накопичилися персоніфіковані проблеми. Тут як важкі стосунки з фігурантами "корупційного скандалу", так і небажання "групи Єханурова" розмінювати свого шефа на іншого прем´єра.
     
    Ну, і по-четверте, можливо найголовніше: спільний блок безперечно дасть більший відсоток для провладної коаліції на парламентських виборах, але він не вирішить проблем між групами Ющенка і Тимошенко, навіть більше - тільки зажене ці проблеми глибше всередину, що може тягнути за собою не просто тертя, а і вибух”, - аргументував своє твердження експерт. На його думку, “за наявністю імперативного мандату, це може призвести до спокуси створення у фракції формальної більшості, вилучення з фракції опонентів, позбавлення в такий спосіб опонентів депутатських мандатів і викидання їх на узбіччя політичного життя. В свою чергу, викинуті з парламенту можуть спробувати впливати на політику в непарламентський, тобто вуличний спосіб. Тобто черговий розкол в такому блоці може призвести до політичного хаосу”.

    Директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Маленкович вважає, що „сьогодні в зближенні зацікавлені й ті, й інші, але про формування блоку, я думаю, зараз рано говорити. Тому що не визначені умови, а вони в даному випадку – найголовніше. Майбутня коаліція – це інша розмова, а виникнення блоку поки мало очевидне. Крім того, той же Безсмертний вважає, що Юлія Володимирівна не повинна бути прем´єр-міністром, а вона навряд розділяє цю точку зору”.

    На його думку, “навіть якщо блок сформується, то це ще зовсім не гарантія перемоги "помаранчевих", оскільки ми знаємо, що рейтинги "Батьківщини" і "Нашої України" не настільки високі, щоб гарантувати отримання 50% необхідних для формування уряду. У них зараз тільки 30% на двох, тому їм знадобляться союзники. Серед таких союзників можуть бути соціалісти і блок Литвина. Безсмертний заявив, що "Наша Україна" не співробітничатиме з Януковичем, але поки, я думаю, це поспішна заява”. “Зараз практично патова ситуація, і немає такої політичної сили, яка б могла самостійно сформувати уряд. Я припускаю, що все-таки він буде двобарвним – помаранчево-синім”, - підсумував В.Маленкович.

    Директор політико-правових програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова Юрій Якименко також вважає, що у блокуванні НСНУ-БЮТ зацікавлені обидві сторони, але воно навряд чи відбудеться. За його словами, „об‘єктивно мають бути зацікавлені обидві політичні сили, тому що якби не відбулося конфлікту восени, зараз взагалі мова б не йшла про створення більшості. Ці сили гарантовано б її мали, якби брали участь у виборах спільно. Нажаль, сталося по іншому, і кожна з них втратила через цей конфлікт значну частку своїх виборців”.

    На думку експерта, “декларації про об‘єднання, дозволяють знову створити більш менш сприятливий психологічний фон для громадян, які їх підтримують, і повернути частку людей, які розчарувалися. Проте декларації щодо об‘єднання - це ще не саме об‘єднання, і для створення виборчого блоку між цими партіями шансів досить мало. Мало передусім тому, що ці сили вже фактично стоять на старті передвиборчої кампанії, вже формуються виборчі списки. Активісти вже бачать у них свої місця, і якщо зараз починати процес блокування, то це фактично може зруйнувати кампанії обох політичних сил через виникнення внутрішніх конфліктів. Тому декларувати об‘єднання в інтересах обох сил, і об‘єднуватись треба буде, але вже після виборів. До виборів, на мій погляд, таке об‘єднання мало ймовірне”.

    На думку президента Центру соціальних досліджень "Софія" Андрія Єрмолаєва, через падіння рейтингів НСНУ і персонально його почесного голови Президента України Віктора Ющенка у блокуванні з БЮТ зацікавлена “Наша Україна”.

    Водночас він вважає, що у Ю.Тимошенко також “насправді не такі вже райдужні перспективи, як може хтось вважати, про що свідчить коливання її рейтингу починаючи з серпня. На сьогодні він знову знизився до 14%, і треба зробити серйозні потуги, зокрема скандальні ходи, щоб знову підняти реноме, як своє особисте, так і блоку в цілому”. “Але, - зазначає експерт, - створення виборчого блоку з "Нашою Україною" призведе лише до втрат для Юлії Тимошенко і в кадровому сенсі, і в сенсі політичному. Тому, навряд чи це вигідно Тимошенко”.

    “Інша справа, що будучи власне взаємними жертвами попередніх скандалів, ці сили вимушені вести переговори про те, що, як мінімум, після виборів вони мають блокуватися задля формування парламентської більшості й майбутнього коаліційного уряду. Інакше це зроблять за них, і скоріше це зробить Партія регіонів. Тому більша зацікавленість у активу партії “Наша Україна”, - зауважив А.Єрмолаєв.

    Експерт наголошує, що “більш вірогідним є не блокування, а партнерство, і як підсумок - планування формування парламентської коаліції за підсумками виборів. Серед партнерів зрозуміло цілком вірогідні і соціалісти, які теж будуть іти окремою колоною”.
     
                "ProEUROPA"


    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.