• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Слухання справи про вбивство Гонґадзе відкладене
    Опубликовано: 2006-01-10 09:36:00

    Вперше український суд по суті почав розглядати справу вбивства Георгія Гонгадзе. Троє співробітників карного розшуку - на лаві підсудних. Протасов, Попович і Костенко - це прізвища правоохоронців, яких слідство звинувачує в умертвінні журналіста. Згідно їхніх свідчень, безпосередньо Георгія задушив генерал Пукач, котрому вдалося покинути Україну.

    Утім і сьогодні розгляд справи загальмувався. Суддя оголосила відкрите засідання, але, за збігом обставин, адміністрація суду надала для його проведення чи не найменшу залу у столиці України. Звинувачений у вбивстві пан Протасов захворів. Прямо під час судового засідання в нього стався гіпертонічний криз. Тому розгляд справи перенесли на 23 січня.

    Суд мав початися об одинадцятій ранку. Півсотні вітчизняних і закордонних журналістів товклися біля першого поверху. Охорона обмежила вільний доступ. Причина - зала маленька, всім немає місця. Потім штучно створену проблему великодушно владнала суддя Григор’єва. Вона дозволила під час суду запускати по два телеоператори на 5 хвилин. І лише трьом кореспондентам інформаційних агенцій надала право бути постійно. Захисники обвинувачених увійшли до суду зі службового входу. Початок коментував лише Андрій Федур, який представляє матір убитого журналіста.

    Андрій Федур, адвокат Лесі Гонгадзе: «Прокуратура до того фактично виступала адвокатами обвинувачених, але я песимістичний щодо цієї справи. Як це може бути, що йшли три міліціонери і раптом вбили журналіста».

    Згодом до зали увійшла дружина Георгія - Мирослава. Жінці терпець увірвався, коли навіть їй довелося сидіти на одному стільці із захисниками ймовірних убивць її чоловіка. Мирослава теж почала вимагати, щоб суд знайшов більше приміщення. Окрім того розповіла, що її юристи намагаються не налякати кількох високопосадовців найвищого рангу, яких планують залучити як свідків у справі про вбивство. Постраждалі намагалися відвести Ірину Григор’єву, що головувала. Суд порадився сам із собою і відмовив їм.

    За кілька хвилин до цього відбулася сутичка між журналістами і військовим конвоєм. Репортери більшості ЗМІ почали продиратися до зали суду. Процес відкритий, а це означає, що діє норма Конституції і закону про інформацію. Правоохоронці силоміць спробували зупинити журналістів. Прокурори спокійно спостерігали, як варта штовхає репортерів.

    На передовій опинилася кореспондентка сайту «Оглядач». Репортерів НТН і 5 каналу кілька разів ударили ногами. Ледь не задушили в тисняві вдову Георгія - Мирославу. На правоохоронців не подіяла навіть цитата із закону про державну підтримку ЗМІ і соціальний захист журналістів. Протистояння тривало 20 хвилин, репортери викликали міліцію. Зрештою суддя здалася і впустила репортерів, але оголосила ще одну перерву на 45 хвилин.

    45 хвилин по-суддівські становлять майже дві людських години. Не встигло засідання початися, як конвой надав довідку, що одному з імовірних убивць стало зле - прихопило серце. Шоу під назвою суд припинилося.  Адже, згідно із законом, не можна розглядати справу у відсутності обвинуваченого. Прокурори, яких Андрій Федур назвав фактичними адвокатами злочину, відмовилися розмовляти з репортерами, що проривали блокаду.

    Справжні судові слухання, на думку учасників процесу, почнуться не раніше лютого, але навіть тоді звинувачені можуть почати хворіти, а ймовірні замовники і загадкові свідки тягти час до парламентських виборів і захиститися недоторканністю народних обранців.

     "НТН" 



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.