• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Андрій Федур: "У справі Гонгадзе я не бачу ефективного розслідування"
    Опубликовано: 2006-01-17 09:50:00

    До початку чергового слухання у справі Гонгадзе, яке відбудеться 23 січня, лишилося небагато часу. У зв'язку з цим "І-Репортер" звернувся до відомого правозахисника та адвоката Лесі Гонгадзе з проханням розповісти про проблеми та перспективи цієї справи.

    Розкажіть докладніше про нинішній стан справи Гонгадзе

    - На жаль, у справі Гонгадзе я не бачу ефективного розслідування. І, на мою думку, на сьогоднішній день таке ефективне розслідуванняцієї справи в Україні не планується. Те, що тепер, буцім то відбуваються слухання в апеляційному суді міста Києва, по перше: ті двоє засідань по суті справи ще нічого не вирішують. Але продемонстрували небажання влади відкритого судового процесу. Як на мене, все зроблено умисно для того, щоб відкритого процесу не було.

    Те, що відбувалося 9 січня цього року - взагалі брутальна неповага до людей. Коли слухалася справа в суді, був вихідний, і крім нас у будівлі суду нікого не було. Але знову не знайшлося "вільної" зали. Знайшовся лише той самий - 3-й - маленький зал, в якому важко розміститися навіть учасникам процесу.

    Так, наприклад, сторона обвинувачення і сторона захисту сиділи поруч, не кажучи вже про тих людей, які хотіли бути присутніми на відкритому процесі та дізнатися правду про справу Гонгадзе. Я не кажу про журналістів. Коли їм вдалося потрапити до зали -моментально припинилося засідання. Маю підозри, що якби журналістам вдалося потрапити туди на початку засідання, то слухання було б згорнуто відразу ж, під тим чи іншим приводом.

    Очевидно у когось є відверте бажання провести процес тихо, кулуарно, закрито і щось там потім проголосити.

    Як ви діятиме далі?

    - У зв’язку з тим, що у справі оголошено перерву до 23 січня та з урахуванням цього я буду вживати певних заходів щодо спонукання влади, для забезпечення мінімальних умов для цього слухання. Мною буде направлено звернення до Верховного Суду України та інших установ для того, щоб вони посприяли вирішенню питання щодо приміщення.

    Що ви прогнозуєте на 23 січня?

    - Боюсь, що проблеми на засіданні 23 січня будуть ті ж самі. Слухання проходитиме в тому ж 3-му маленькому залі, до якого знову не пустять журналістів. Боюсь що не відбудеться ефективного слухання, боюсь, що буде зриватися цей процес.

    Боюсь, що не вдасться 23 січня зреалізувати ті плани, які намічені на цей день. Я маю намір ефективно працювати по справі. Якщо ми вийшли на те, що ведеться судове слідство щодо трьох осіб підозрюваних у скоєнні злочину, треба скористатися цим моментом і спробувати максимально повно дослідити обставини вбивства Георгія Гонгадзе у цьому суді.

    Я не погоджуюсь з тим обвинуваченням, яке висунуто цим трьом підсудним. Нинішнє обвинувачення зводиться до того, що вони просто зібралися і вбили Гонгадзе. Немає нічого, навіть мотиву. Я ж особисто вважаю, що це було вбивство на замовлення у зв’язку з професійною діяльністю журналіста.

    Ким може зриватися цей процес?

    - Тими деструктивними силами, які не бажають ефективного розслідування справи.

    Чи може статися так, що справа Гонгадзе стане подібною справі Владислава Лістьєва у Росії?

    - Я не думаю, що можна порівнювати ці справи. На мою думку, Гонгадзе, якщо можна висловитися таким терміном, вбила влада, а у справі Лістьєва були дещо інші мотиви. Хоч і тут, і там було вбито журналіста, але не можна порівнювати ці дві справи.

      "ІНТЕРНЕТ-РЕПОРТЕР"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.