• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • RSS feed
  • Луценко приглядається
    Опубликовано: 2006-01-25 17:14:00

    Ймовірне балотування міністра МВС Юрія Луценка на мера Львова викликало не лише зацікавлення серед місцевого електорату, а й занепокоєння серед основних кандидатів на цю посаду.

    Чутки про такий крок Луценка також зумовили дискусію серед політологів щодо можливості та доцільності балотування. Та наразі ця інформація не знаходить офіційного підтвердження.

    Особистий прес-секретар Юрія Луценка Інна Кисіль у коментарі “Газеті” спростувала інформацію про те, що пан Луценко хоче стати міським головою Львова. “Офіційно заявляю, що таку версію міністр не розглядав і намірів балотуватися на посаду мера Львова не має. А з кардиналом Зеновієм Гузарем міністр зустрічався через повагу до цієї особи як до реформатора Церкви”, – пояснила Інна Кисіль.

    Натомість конфіденційні джерела з оточення міністра переконують, що пан Луценко серйозно розглядає такий варіант розвитку своєї подальшої кар’єри. Подейкують, що представники Луценка навіть замовили соціологічне опитування, щоб дізнатися про рівень довіри до міністра у Львові. Результати опитування передбачити нескладно, адже рейтинг головного міліціонера в нашому регіоні, як, зрештою, і по всій Україні, є доволі високим.

    Аргументом на користь балотування є й те, що після березневих виборів Луценко може втратити посаду міністра внутрішніх справ. У політичних розкладах нового парламенту, коли більшість мандатів отримають “Регіони України”, “Наша Україна” і БЮТ, фігура нинішнього міністра-соціаліста може стати зайвою. Особливо в той момент, коли на торгах між політичними партіями Олександрові Морозу доведеться здати когось, аби самому отримати посаду голови Верховної Ради. Іншими словами, Ю. Луценко може стати розмінною монетою в післявиборчих розкладах нового парламенту.

    Це, схоже, усвідомив і сам міністр. Інакше важко пояснити, чому раніше він категорично відмовлявся від місця у списку СПУ до Верховної Ради, а тепер зовсім не проти балотуватися до Рівенської обласної та Київської міської рад одночасно. Політик Луценко розуміє, що нині перебуває на піку власної популярності й не використати цього для подальшої кар’єри було б фатальною помилкою.

    Та помилкою пана Луценка може виявитися і спроба стати мером Львова. Принаймні так вважає політолог, 99-й номер у списку СПУ до парламенту Олесь Доній. “Балотування міністра МВС Юрія Луценка на пост голови Львова було б помилкою, якої він ніколи не зробить, оскільки є політиком значно більшого масштабу. Луценко – це фігура загальноукраїнського рівня, і якби йому був сенс балотуватися на посаду мера, то не Львова, а Києва”, – сказав політолог у коментарі “Газеті”. Й додав, що чинний міністр мав би “нормальні” шанси очолити столицю України. О. Доній переконаний, що саме столичний Київ, а не регіональний Львів міг би стати Луценкові плацдармом для активної політичної діяльності на всеукраїнському рівні.

    “Посада міського голови Львова – це крок назад для Луценка. Це був би відступ, який замкнув би Луценка на регіональному рівні. А це нераціонально, тому такого не відбудеться”, – стверджує Олесь Доній. На його думку, інформація про такі плани міністра є радше провокаційною, ніж достовірною. “Це те саме, що сказати, ніби Віктор Ющенко після завершення президентського терміну балотуватиметься в мери Львова. Теоретично це можливо, але реально – навряд чи. Так само і з Луценком. Поставтеся до цієї інформації, як до пліток”, – радить політолог.

    Не погоджується з паном Донієм львівський політолог, керівник Західної інформаційної корпорації Ігор Балинський. На його думку, є шанс, що головний міліціонер країни таки візьме участь у перегонах за крісло мера Львова. Що більше, пан Балинський вважає такий крок позитивним не лише для самого Луценка, а й для всіх мешканців міста.

    “Думаю, що нині ймовірність балотування Луценка на рівні 20-30%, оскільки колишній революціонер відчуває ностальгію за великою політикою”, – зазначив політолог і додав, що існує три причини, які роблять потенційне балотування Луценка вельми цікавим фактом. Перше – це надзвичайно високий авторитет міністра МВС серед народу (як одного з лідерів Майдану). Друге – Луценко є доволі колоритною постаттю і його діяльність на посаді міністра внутрішніх справ довела, що він здатен до системного реформування структур, які очолює.

    “А Львів, на мою думку, потребує людини, яка започаткувала б низку серйозних реформ в інфраструктурі міста”, – пояснив пан Балинський. І, нарешті, третім моментом, який політолог вважає важливим, є те, що Луценко зміг би порушити існуючий паритет між двома лідерами мерських перегонів – Садовим і Куйбідою. На його думку, саме вклинення в передвиборний марафон Луценка пожвавило б боротьбу між кандидатами та зробило б вибори дуже цікавим процесом. “Окрім того, думаю, що якби міністр наважився змагатися і переміг, то це був би оптимальний варіант для Львова”, – переконаний керівник Західної інформаційної корпорації.

    Андрій Садовий

    бізнесмен, лідер об’єднання “Самопоміч”, висуванець у кандидати на посаду міського голови Львова від партії “Народний Союз Наша Україна”

    Я думаю, що це жарт. Із великою повагою ставлюся до пана Луценка. Десь чув повідомлення про те, що він начебто балотуватиметься на посаду мера Львова, але наскільки мені відомо, його прес-служба не підтвердила цього.

    Щодо того, чи мав би він шанси стати мером Львова, то думаю, що він непоганий міністр і на цій посаді дуже багато працює та дуже багато хоче зробити.

    Василь Куйбіда

    кандидат на посаду міського голови від партії Народний Рух України

    Я знаю пана Луценка ще з роботи на майдані Незалежності під час революції. Ставлюся до нього з пошаною. Він людина швидка в мисленні та неординарна. Гадаю, що його участь могла б зробити вибори міського голови цікавішими, бо тоді це буде змагання особистостей. Якщо, звісно, він вирішить балотуватися.

    Роман Рак, "Львівська Газета"



    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ELCOMART.COM активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM" обязательна.



    info@elcomart.com
    При использовании материалов сайта в электронном виде активная ссылка на elcomart.com обязательна.