Україна в полі: який врожай та які ціни чекати виробникам?

19 июл, 19:13

Які врожаї основних культур отримає  Україна та які перспективи експорту має у поточному сезоні? Аналітики спробували розібратися і порахувати, скільки ж  Україна зможе отримати зерна та яких світових цін на нього чекати.
В Україні триває збиральна кампанія ранніх зернових культур. Вчора, повідомив Мінагропрод, в  Україні вже зібрали 6,5 млн тонн зерна із території у 2 млн га, тобто 22% запланованих площ. Найбільше вдалось зібрати пшениці – 3,1 млн тонн на площі 904 тис. га (14% запланованих площ) при середній урожайності 34 ц/га, і гороху – 477 тис. тонн на площі 205 тис. га (54% запланованих площ) при середній урожайності 23,2 ц/га. Точніших прогнозів поки аграрне міністерство не дає – чекає повну картину збиральної кампанії.

Український агроринок за останні роки звик до рекордів. Йдеться про постійне зростання валових урожаїв і середньої урожайності культур. На жаль, наша країна не стоїть осторонь загальносвітових тенденцій аграрного сектору, – прибутковість  виробництва у нас поступово знижується, а маржа фермерів та аграрних підприємств як в Україні, так і у світі стає меншою.

Чекайте також: Директор ТОВ «Цефей-Груп»: Європейці не можуть самостійно задовольнити потребу в органічній продукції

За спостереженням аналітиків, така тенденція триватиме щонайменше наступні 2-3 сезони. Як розповідає директор «УкрАгроКонсалту» Сергій Феофілов, це дуже впливає на розподіл площ між культурами –  наша країна підтримує світовий тренд скорочення площ під пшеницею та кукурудзою, на перший план виходять більш прибуткові – соняшник, соя та ріпак. «За останні п`ять років посівні площі під зерновими культурами скоротились на 12%. У поточному році цей тренд не настільки помітний, адже скорочення площ під ячменем аграрії компенсували озимою пшеницею», – розповідає Феофілов. 

Фактично усі прогнози, як вітчизняні, так і зарубіжні, свідчать, що цьогоріч рекордних урожаїв зерна в Україні не буде. У першу чергу, це твердження стосується пшениці та ячменю. Основною причиною спаду обсягів виробництва останнього є скорочення посівних площ (з 2,8 млн. га до 2,4 млн. га), а на пшеницю дуже вплинула несприятлива погода, що і виявилась «каталізатором» зниження врожайності.

Як розповідає провідний експерт «УкрАгроКонсалту» Єлизавета Малишко, урожай зернових культур в Україні очікується на рівні 60 млн тонн, порівняно із 64-66 млн (за різними оцінками) у минулому році. «Продовжується тренд скорочення внутрішнього споживання, і зменшується експорт, – якщо у минулому році експортували 44 млн тонн, то у майбутньому сезоні цей показник дорівнюватиме 38-39 млн тонн, при цьому експорт пшениці буде не більшим за 15 млн. тонн», – прогнозує вона.

agravery.com


Адрес новости: http://elcomart.com/show/469428.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua