Навіть третини офшорних прибутків EVRAZ вистачить на суттєве підвищення зарплат шахтарям - економіст

16 май, 20:40

На залізорудних шахтах підприємства "Evraz Суха балка" триває протест робітників, як вимагають підвищення зарплат щонайменше вдвічі. За словами економіста Захара Поповича, дана вимога є абсолютно обгрунтованою. Особливо зважаючи на прибутки підприємства, виведені через офшори.

Як відомо, робота шахти зупинилась до 19 травня, декілька днів тривають збори колективу. Шахтарі вимагають 30% негайно з перспективою подвійного підвищення в серпні.

За словами активіста Незалежної профспілки гірників Сергія Барабашука, спочатку керівництво взагалі відмовлялось від будь-якого підвищення, посилаючись на те, що підприємство зазнає збитки. Однак потім заговорило про 10-12%.Як зазначив економіст, активіст Соціального руху Захар Попович, аргументація дирекції ніяк не пов’язана з реальним економічним станом.

У “Сухої балки” чотири з половиною мільярди виручка. Ціна руди, в порівнянні зі світовою, занижена приблизно вдвічі. Тобто приблизно ще чотири мільярди виводяться через офшори, фірми-посередники і т.д. Фонд заробітної плати складає близько 30%. Отже третини того, що вони виводять в офшор, вистачило б на підняття зарплат удвічі, – підкреслив економіст.
За його словами, нинішня зарплатня визначається ринком праці. Тобто, сума є саме такою, оскільки гірники основних підприємств Кривбасу до сьогодні були готові за неї працювати.

По наявній відкритій звітності ми можемо зробити висновок, що це просто питання жадібності. Власники підприємств хочуть зберегти 200% прибутковості, виводити гроші в офшори та не платити податки, – зазначив Попович.
На уточнювальне питання працівників, чи реально підняти зарплатню вдвічі, економіст підтвердив, що абсолютно реально. Тож протест гірників Кривбасу триватиме.

Як повідомлялось, країною пройшли акції на підтримку протестувальників.

socportal.info


Адрес новости: http://elcomart.com/show/468582.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua