«Газпром» на 40% збільшив поставки газу на окуповані території Донбасу

15 фев, 17:11

«Нафтогаз» спростовує наявність офіційного імпорту природного газу з РФ

Російська державна корпорація «Газпром» в оприлюдненому 14 лютого звіті показала, що у 2016 році поставила в Україну 2,4 млрд куб. м газу, пише ЛІГА.net з посиланням на звітність корпорації РФ.

Разом з тим, «Нафтогаз України» та Державна служба статистики спростовують наявність офіційного імпорту природного газу з Росії. Зокрема, «Нафтогаз» неодноразово наголошував, що з 25 листопада 2015 року не закуповує у Росії газ. В свою чергу, «Газпром» з 19 лютого 2015 року в односторонньому порядку почав постачати природній газ на окуповані території Донбасу. Газ транспортується через газовимірювальні станції (ГВС) Прохорівка і Платово.

У 2015 році «Газпром» поставив на непідконтрольну українській владі територію Донецької та Луганської областей 1,7 млрд куб. м газу за ціною 186 дол. за 1 тис. куб. м, що випливає зі звітності «Газпрому» за 2015 рік і даних «Нафтогазу». Таким чином, в минулому році поставки збільшилися на 40%.«Нафтогаз» неодноразово заявляв, що поставки газу через ГВС Прохорівка і Платово суперечать контрактом і компанія не збирається їх оплачувати.

Нагадаємо, «Нафтогаз» оскаржує з російською стороною застосування принципу «бери або плати» в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма. Правомірність претензій «Газпрому» визначить трибунал. У січні стало відомо, що «Нафтогаз України» не планує оплачувати виставлений вчора російським «Газпромом» рахунок на 5,3 млрд дол. за газ за правилом «бери або плати».

ua.racurs.ua


Адрес новости: http://elcomart.com/show/467513.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua