ФАО: Світове споживання риби на душу населення вперше перевищило 20 кг на рік

07 июл, 13:00

Відповідно до опублікованої сьогодні  нової доповіді ФАО, глобальне споживання риби на душу населення вперше в історії перевищило 20 кілограмів на рік, завдяки значному зростанню поставок продукції аквакультури та високому попиту, рекордному вилову за деякими ключовими видами риби і зниженню рівня втрат. Про це повідомляє прес-служба ФАО.

Проте, не дивлячись на наявність помітного прогресу в деяких областях, загальний стан морських ресурсів не поліпшився. Остання доповідь ФАО «Стан світового рибальства і аквакультури» (SOFIA) відзначає, що майже третина всіх комерційних обсягів риби в даний час виловлюється на біологічно нестійкому рівні, що тричі перевищує рівень 1974 року.

Світовий обсяг продукції рибальства в 2014 році склав 93,4 мільйона тонн, включаючи вилов у внутрішніх водах, що показує тільки невелике зростання протягом останніх двох років. Видом, який зайняв перше місце за обсягом вилову, став минтай, який вперше з 1998 року змінив на цьому місці анчоуса, що довело дієвість застосування практик ефективного управління ресурсами. У 2014 році відзначалися рекордні рівні вилову по чотирьом дорогим групам морепродуктів - тунцю, лангусту, креветці і головоногим.

Згідно з доповіддю в 2014 році у всьому світі налічувалося 4,6 мільйона риболовецьких суден, 90 відсотків з цього числа - в Азії і Африці, і тільки 64 000 з них мали в довжину 24 метри і більше.

У глобальному масштабі на частку риби довелося 6,7 відсотка загальносвітового споживання білка, в той же час риба є важливим джерелом довголанцюгових жирних кислот Омега-3, вітамінів, кальцію, цинку і заліза. Близько 57 мільйонів людей були зайняті в первинному виробничому секторі, третина з них - в секторі аквакультури.

Рибна продукція становить один відсоток всієї світової міжнародної торгівлі у вартісному вираженні, і понад дев'ять відсотків глобального сільськогосподарського експорту. У 2014 році глобальний експорт рибної продукції досяг 148 мільярдів доларів, у порівнянні з 8 мільярдами доларів 1976 році. Експорт рибної продукції з країн, що розвиваються склав 80 мільярдів доларів, що забезпечило більш високу прибутковість в порівнянні з експортом м'ясної продукції, тютюну, рису і цукру разом узятих.

«Життя під водою, яку Програма сталого розвитку зобов'язує нас охороняти, це головний союзник в наших спробах відповісти на основні виклики сучасності, від забезпечення продовольчої безпеки до кліматичних змін», - заявив Генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва. «Ця доповідь показує, що промислове рибальство може відповідати принципам сталого розвитку, а також відзначає величезний і при цьому зростаючий потенціал аквакультури в забезпеченні харчування людини і підтримки гідного рівня життя шляхом створення нових робочих місць».

agronews.ua


Адрес новости: http://elcomart.com/show/464573.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua