Україна має власні запаси нафти на тисячу років - експерт

12 май, 10:00

Науковці України та Польщі дійшли висновку, що запасів газу в басейні Чорного моря при нинішніх об'ємах використання вистачило би на тисячу років. Про це «Погляду» заявив експерт галузі Михайло Пирог.

"Безумовно, можливості нафтовидобувної промисловості в Україні є грандіозними", – стверджує фахівець.

"Справа у тім, що запаси розміщені у різних басейнах. Близько третини, за прогнозами науковців, міститься у надрах Західної України. Стільки ж (хоча ми не можемо говорити про якісь точні цифри) є у покладах Дніпровсько-Донецької западини. Також величезні об'єми припадають на Чорне море".

За словами фахівця, українські та польські науковці зробили оцінку перспективи басейну Чорного моря і дійшли висновків, що Україна має запаси на тисячу років.

Також учені розробили технологію видобутку газу з газогідрату. При залученні інвестицій у дослідження родовищ, Україна вже за кілька років може отримати перші результати – промисловий газ.

"Запаси газогідратів усього басейну Чорного моря оцінюють у близько 50 трильйонів кубометрів, – додає експерт. – Якщо врахувати, що протягом року Україна видобуває близько 20 млрд тонн, то вказаних об'ємів вистачило би на сотні, а то й тисячі років.

І це цілком реальна оцінка. Якщо профінансувати належним чином розробку родовищ, Україна отримає промислову продукцію вже у найближчому майбутньому".

Михайло Пирог додає, що орієнтуватися варто не лише на басейн Чорного моря, як це відбувається зараз. Нині основні запаси природного газу наявні у Росії (близько 48 трильйонів кубометрів), у Ірані (майже 30 трильйонів) і Катарі (дещо менше 30-ти трильйонів кубометрів).

Експерт переконаний, якби Україна зорієнтувалася на власний газ, могла би лідирувати у світі. Великою проблемою фахівець називає невдалу інвестиційну політику в Україні. Інвестори не отримують гарантій від уряду, відтак не ризикують вкладати власні гроші.

Також Михайло Пирог зазначає, що надто обтяжливим є податкове законодавство і до прикладу ставить Росію, де п'ять років тому розробки корисних копалин звільнили від податків на 15 років.

pohlyad.com


Адрес новости: http://elcomart.com/show/463719.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua