Мінфін впроваджуватиме програмно-цільовий метод бюджетування

05 дек, 14:47

Підвищити ефективність і прозорість центрального і місцевих бюджетів, міжбюджетних стосунків, покращити управління бюджетами – мета впровадження програмно-цільового методу бюджетування (ПЦМ) в Україні за зразком світового досвіду. Міністерство фінансів України активно залучилося до цього процесу.
 
Розробка і втілення прогресивних технологій управління бюджетними ресурсами в Україні реалізується у рамках проекту «Реформа місцевих бюджетів в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється RTI Int. У ході реалізації проекту планується покращити управління місцевими бюджетами у щонайменше 140 містах країни, зміцнити автономію місцевих бюджетів шляхом цілеспрямованої законотворчої допомоги Верховній Раді України, а також забезпечити проведення навчання та надання технічної і методологічної допомоги Міністерству фінансів України, необхідних для впровадження ПЦМ на центральному рівні.
 
Оскільки окремі елементи ПЦМ уже запроваджено на рівні Державного бюджету, протягом 2006 року планується здійснити ряд заходів для його удосконалення у порядку експерименту, до якого будуть залучені п’ять міністерств, а саме: фінансів, освіти і науки, охорони здоров’я, економіки та аграрної політики.
 
22-23 листопада 2005 року в Івано-Франківську відбулася конференція «Удосконалення державного управління через застосування програмно-цільового методу бюджетування на місцевому рівні», організована проектом «Реформа місцевих бюджетів в Україні» у партнерстві з Міністерством фінансів України та Асоціацією міст України та громад.
 
Учасники конференції розглянули світовий досвід впровадження прогресивних технологій управління бюджетними ресурсами, обговорили існуючі засади для впровадження програмно-цільового методу як на місцевому, так і на державному рівні, оцінили досвід окремих українських міст із застосування програмно-цільового методу (ПЦМ) бюджетування та його вплив на розвиток місцевого самоврядування, а також визначили конкретні кроки щодо подальшого впровадження формування та виконання місцевих бюджетів за ПЦМ.
 
Учасники конференції прийняли Резолюцію (повний текст – на сайті Мінфіну), яка містить перелік визначених проблем та рекомендації щодо їх розв’язання. У документі зазначається, що ПЦМ має стати системоутворюючою складовою бюджетної реформи в Україні. „Застосування ПЦМ стане підґрунтям для поєднання соціально-економічних пріоритетів із заходами бюджетної політики, що дозволить досягнути збалансованості бюджетів у середньостроковій перспективі та суттєво покращити рівень надання соціальних послуг населенню усіма гілками влади та місцевого самоврядування”, - відзначається у Резолюції.
 
 Міністерство Фінансів України
 

Адрес новости: http://elcomart.com/show/39850.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua