На купівлю житла українці за два роки позичили майже 8 млрд. гривень

05 дек, 09:43

Ринок зріс у 2,5 рази і це не межа, кажуть фінансисти. Іпотечні кредити в банківських портфелях становлять лише 6%.
 
Квартира за будь-яку ціну - схоже, таку позицію сповідують більшість українців, бо за останні три роки ринок іпотеки зріс у двадцятеро. Квадратні метри дорожчають, відсотки по кредитах не меншають, проте житло так і залишається дефіцитом. Щоправда, фінансисти визнають, ситуацію спровоковано штучно, особливо у великих містах, де будівництво і перепродаж дає по 300% рентабельності. Клієнти банків намагаються повернути борг якнайшвидше.
 
Сергій Волков, президент фінансової іпотечної компанії: "Пропонують кредити на 20 років, але ми всі знаємо, що десь через 3-5 років кредит буде погашено, а це не властиво для іпотечних кредитів".
 
Через намагання якнайшвидше позбутися позики, на ринку народилася нова послуга – перекредитування в іншому банку, прогнозують масові переходи клієнтів. Окрім того, банки поки не дають грошей під незавершене будівництво.
 
Сергій Волков, президент фінансової іпотечної компанії: "Земля не продається під будівництво багатоквартирних будинків, а надається в короткострокову оренду".
 
Без застави немає і позики. Кажуть, щоб зібрати всі підписи і документи для відведення землі, треба рік-півтора, заявлене будівництво затягується. Всі розраховують на впровадження іпотечних облігацій. За рахунок їхнього продажу страховикам чи пенсійним фондам, банки мали б довгі гроші, які вкладали б в іпотеку.
 
Антон Сергеєв, виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації: "Цей ринок буде ставати більш прозорим, більш професійним, більш структурованим".
 
Втім, експерти кажуть, щоб запустити повноцінний обіг якихось паперів, року може не вистачити, навіть попри ухвалення закону.
 
ICTV



Адрес новости: http://elcomart.com/show/39786.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua