На Черкащині триває акція "Реальна заробітна плата"

02 дек, 12:15

“Підприємства Черкас зобов’язані створити такі умови, щоб трудяща людина могла забезпечувати гідне життя своїй родині за рахунок офіційної оплати праці”, – під таким гаслом заступник начальника Черкаської ОДПІ – начальник відділу оподаткування фізичних осіб Бурєєв Петро Олександрович провів наприкінці листопада прес-конференцію для регіональних засобів масової інформації. Тема заходу: “Реальна заробітна плата: проблеми та шляхи їх вирішення”. З огляду на актуальність винесених на зустріч із ЗМІ питань, для участі у заході були запрошені керівники підприємств міста, що мають заборгованість із заробітної плати та виплачують її нижче встановленого законодавчого рівня.
 
Відкриваючи захід, Бурєєв П.О. повідомив, що на жаль не поодинокими є факти виплати заробітної плати з порушенням термінів та розмірів, а також виплата зарплати в “конвертах”. Заступник начальника ДПІ довів до присутніх журналістів, що Черкаська об’єднана державна податкова інспекція приділяє особливу увагу питанню дотримання роботодавцями діючого законодавства при виплаті заробітної плати. В рамках акції „Реальна заробітна плата” в Черкаській ОДПІ працює робоча група із забезпечення погашення заборгованості по зарплаті та забезпечення поступового підвищення рівня заробітної плати до середнього рівня по м. Черкаси. Для забезпечення дієвості групи та для постійного моніторингу фонду оплати праці підприємств м.Черкас і наявної заборгованості по заробітній платі налагоджено співпрацю з Пенсійними фондами міста. Використовуються також матеріали по заробітній платі статистичного управління.
 
З початку року робочою групою заслухано 199 керівників підприємств щодо проблем вирішення питань своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати, у тому числі 69 керівників підприємств, які мали заборгованість по заробітній платі та податку з доходів фізичних осіб. Внаслідок вжитих заходів заборгованість по заробітній платі зменшилась на загальну суму 1614,8 тис. грн., до бюджету додатково надійшло 190,5 тис. грн. Заборгованість по заробітній платі зменшилась на 82,0 тис. грн. і станом на 01.10.05 складає 2392 тис. грн. З 166 підприємств, керівники яких нараховували зарплату нижче встановленого мінімального рівня, 156 підвищили заробітну плату найманим працівникам.
 
Проведені заходи з розширення кола платників податків позитивно позначилися на надходженнях до бюджету – протягом 10 місяців від 511 підприємств додатково надійшло 618,8 тис. грн. платежів.
 
Бурєєв П.О. зауважив, що Черкаською ОДПІ було направлено листи 36 керівникам великих підприємств Черкас з пропозицією підвищити заробітну плату найманим працівникам до середньостатистичного черкаського показника (860 грн.). Керівники згаданих підприємств відгукнулися на таку пропозицію, серед них : ПП „Бізнес-Гранд”, НВК „Фотоприлад”, ТОВ „Черкаська охоронна компанія”, ВАТ „Черкаси-Опас”, ТОВ „Круг-Тет”, ПП „Торговий дім Поляков.
 
На зустрічі з місцевими засобами масової інформації начальник Канівської ОДПІ Богдан Васильович Умриш зазначив, що на постійно діючу „гарячу лінію”, що має назву „Зарплаті в „конвертах” – НІ!” нерідко звертаються не оформлені офіційно наймані працівники, „постраждалі” від підприємців. Так, пропрацювавши у місцевому барі декілька місяців без офіційного оформлення, людина була звільнена, не отримавши розрахунку, хоча власник – роботодавець мав непогану виручку від діяльності цього закладу. Ще такий факт. За телефоном „гарячої лінії” звернувся підприємець, в магазині якого з вини продавця виникла нестача на декілька тисяч гривень. Проте змусити продавця компенсувати нестачу підприємець ніяк не зможе, бо продавець працює „на добровільних засадах”, а відтак компенсації підприємцю не дочекатися. Отже ситуація може розгорнутись не на користь як працівників, так і роботодавців. Вихід у спільному розв’язання проблеми в рамках акції „Реальна зарплата”.
 
Начальник Канівської ОДПІ, користуючись нагодою, звернувся з проханням до місцевих журналістів допомогти у справі поширення роз’яснень щодо необхідності офіційного оформлення стосунків між працівниками та працедавцями, виплати заробітної плати не меншої від передбаченої чинним законодавством, своєчасної та повної сплати податків з усіх отриманих доходів.
 
Начальник інспекції від імені усіх канівських податківців запевнив: „Зарплата „у конверті” – не пройде!”, зазначивши при цьому, що податкова служба не сидить, склавши руки. Перевірки продовжуються. Якщо у громадян виникатимуть проблеми, пов’язані з нарахуванням та виплатою заробітної плати, вони можуть звертатися за телефонами „гарячої лінії” Канівської ОДПІ: (236) 3-20-29, 3-62-58, ДПА в Черкаській області: (0472) 540-457.
 
Урядовий портал
 
 

Адрес новости: http://elcomart.com/show/39692.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua