На будівництво ОАО „Дністровська ГАЕС” освоєно понад 1,1 млрд. грн. капіталовкладень

02 дек, 09:31

Станом на 1 грудня 2005 року фінансування будівництва Дністровської ГАЕС за рахунок спецфонду бюджету склало 119,136 млн. грн. У поточному місяці, згідно з графіком фінансування, затвердженого Міністерством палива та енергетики України, передбачено спрямувати на будівництво 30,864 млн. грн.
 
Таким чином, нинішнього року буде повністю виконано графік фінансування Дністровської ГАЕС у розмірі 150 млн. грн., як це і передбачено наказом Міністерства палива та енергетики України від 23 червня 2005 року.
 
Загальна будівельна готовність споруд Дністровської ГАЕС до пуску першого гідроагрегата становить 68%, а профінансовано будівництво об’єктів на суму понад 1,1 млрд. грн.
 
Наразі опрацьовуються організаційні питання щодо ліквідації ОАО Дністровська ГАЕС та передачі його активів ВАТ „Укргідроенерго”. Дане питання НАК „Енергетична компанія України” планує розглянути 7 грудня цього року на зборах акціонерів товариства.
 
Як зазначив Міністр палива та енергетики України Іван Плачков, вирішення питання добудови Дністровської ГАЕС дозволить створити в Україні регулюючі потужності в енергосистемі України. На сьогодні такі потужності об’єднаної енергосистеми України становлять лише 8-9% замість необхідного базового рівня 15%.
 
Слід покрити пікове навантаження у ранкові та вечірні години і розв’язати питання акумулювання надлишкових потужностей блоків АЕС та ТЕС у нічний час.
 
Унікальність станції полягає в тому, що на цій станції вперше впроваджено гідроагрегати, потужність яких майже удвічі більша існуючих в Україні та в світі 324 МВт. Проектом ГАЕС передбачено будівництво 7 таких агрегатів.
 
Нагадаємо, що 2 листопада 2005 року перший заступник Міністра палива та енергетики України Юрій Продан провів робочу зустріч із керівником Департаменту з енергетики та інфраструктури Світового банку Пітером Томсоном та з керівником енергетичних проектів в Україні СБ Деяном Остоїчем.
 
У ході зустрічі порушувалося питання можливості кредитування ВАТ „Укргідроенерго” проекту добудови Дністровської ГАЕС.
 
За інформацією П.Томсона, експерт банку проведе аналіз впливу роботи Дністровської ГАЕС на навколишнє середовище, що має значення для просування українського проекту.
 
Юрій Продан висловив надію на прискорення процесу інвестування банку в проект із добудови Дністровської ГАЕС. „Ми задоволені темпами робіт, які проводяться для введення в експлуатацію першого гідроагрегата Дністровської ГАЕС у 2007 році.
 
Довідка. Проектом будівництва Дністровської ГАЕС передбачено будівництво 7 гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт у турбінному і 2947 МВт – у насосному режимах.
Пуск першого гідроагрегата намічено на грудень 2007 року.
 
МІНІСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ





 
 

Адрес новости: http://elcomart.com/show/39642.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua