Міністр праці обмінювався досвідом у сфері соціального страхування із експертами із Болгарії

29 ноя, 14:09

28 листопада міністр праці та соціальної політики Іван Сахань зустрівся із експертами Республіки Болгарії з питань соціального діалогу та соціального страхування директором Болгарського Національного інституту соціального страхування Йорданом Христосковим та директором Балканського Інституту праці та соціальної політики Іваном Нейковим. Під час зустрічі вони обговорили актуальні питання розвитку соціального страхування в Україні та болгарський досвід тристороннього співробітництва у сфері соціального страхування, введення уніфікованої системи збору страхових внесків, ефективність цієї системи тощо.
 
Іван Сахань під час зустрічі відзначив позитивні зміни у сфері праці та соціальної політики. „Україна значно просунулася вперед, і зараз ми маємо підстави стверджувати, посилаючись на статистику, про зростання доходів населення (на 35 %), номінальних доходів (у межах 24%), рівня заробітної плати. Так, реальна зарплатня підвищилась у цьому році на 19%. Позитивні зміни відбуваються в пенсійному забезпеченні населення, де рівень пенсій зріс на 35%”.
 
„Щодо соціального страхування, то існують певні політичні сили, які вважають, що воно заважає розвитку бізнесу, — вважає Іван Сахань. — Намагання ввести єдиний страховий внесок наштовхуються на визначений супротив і в політичних, і в профспілкових колах. Тому досвід Болгарії буде корисним для України”. За словами міністра, динаміка в недержавному пенсійному забезпеченні є досить повільною. Вже минуло декілька років як прийняті базові закони про недержавне пенсійне забезпечення, а його ріст залишається слабким.
 
Іван Сахань наголосив на серйозних дискусіях стосовно вступу України у Світову Організацію Торгівлі і, що цікаво було б дізнатися, які соціальні наслідки вступу Республіки Болгарії у СОТ.
 
Гості із Болгарії поділилися своїм досвідом введення уніфікованої системи збору страхових внесків. Наприклад, заходи щодо підвищення рівня збирання страхових внесків та ступінь охоплення осіб соціальним страхуванням, які застосовуються у Болгарії, включають в себе введення мінімальної величини заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, обов'язкову реєстрацію в органі, який займається збором внесків, трудових договорів та перевірку їхньої наявності на підприємствах тощо
 
Міністерство праці та соціальної політики
 
 

Адрес новости: http://elcomart.com/show/39306.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua