На другій міжнародній конференції "Перспективи розвитку кредитних спілок в Україні: міжнародний досвід та українська практика" обговорювалися концептуальні моделі розвитку системи кредитної кооперації в Україні

29 ноя, 11:25

Міжнародна конференція на тему “Перспективи розвитку кредитних спілок в Україні: міжнародний досвід та українська практика”, яка відбулася 25 листопада 2005 р. в приміщенні Міністерства аграрної політики України, стане вже другою подією такого рівня, на якій міжнародні експерти знайомили українську громадськість із системами кредитної кооперації різних країн. Перша конференція була присвячена вивченню досвіду кредитної кооперації Польщі на прикладі системи ощадно-кредитних кас «Каса крайова». Нинішня конференція представила на розгляд учасників кредитного руху та зацікавлених осіб із урядових структур кредитні кооперативні системи Німеччини, Угорщини, Канади. Ідеї, висловлені в ході обговорення міжнародного досвіду та концептуальних варіантів національної моделі кредитної кооперації, будуть використані робочою групою, що створена і працює на урядовому рівні і завдання якої полягає в розробці такої концептуальної моделі.

Мета конференції - обговорити проблеми та перспективи розвитку кредитних спілок в Україні та підходи до створення ефективної моделі системи кредитних спілок з урахуванням практичних аспектів функціонування моделей кооперативних кредитних систем у різних країнах, а також визначити найгостріші проблеми кредитної кооперації в Україні та шляхи їх вирішення.

У конференції взяли участь представники Уряду та Верховної Ради України, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України та Національного банку України, обласних державних адміністрацій, проекту ЄС-ТАСІС "Надання підтримки малим і середнім підприємствам на селі", Канадської програми зміцнення кредитних спілок в Україні, Проекту GTZ (Німеччина), Німецької асоціації народних та райфайзенівських банків, Польської кооперативної ощадно-кредитної каси «Каса Крайова», всеукраїнських та обласних асоціацій кредитних спілок.

Конференція була проведена Міністерством аграрної політики України та Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України за підтримки проекту ЄС-ТАСІС "Надання підтримки малим і середнім підприємствам на селі" та Канадської програми зміцнення кредитних спілок в Україні.

Останніми роками в Україні активно обговорюються перспективи та форми подальшого розвитку кредитних спілок у нашій країні, зокрема питання про доцільність появи на фінансовому ринку України ще одного різновиду кредитних кооперативів – кооперативних банків.

Уряд України зацікавлений у розбудові кооперативного сектору кредитування малого та середнього бізнесу. Тому Кабінет Міністрів України доручив Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг), а також Міністерству фінансів, Міністерству економіки, Міністерству юстиції, Мінагрополітики, Держпідприємництва, Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національному банку України за участі Асоціації українських банків та Національної асоціації кредитних спілок України розробити оптимальну для України концептуальну модель розвитку системи кредитної кооперації та внести до кінця поточного року узгоджений проект рішення щодо затвердження такої моделі. Ця робота здійснюється за активної підтримки проектів міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу, а також урядів Польщі, Німеччини і Канади, які діють на підставі Меморандуму, підписаного у Міжнародний день кредитних спілок – 21 жовтня 2005 року.

Згідно з розробленим Міністерством аграрної політики України спільно з Інститутом аграрної економіки та експертами Проекту ТАСІС “Надання підтримки малим та середнім підприємствам на селі” проектом концепції розвитку системи кредитної кооперації, який зараз активно обговорюється на урядовому рівні, в Україні пропонується побудувати трирівневу систему кредитної кооперації європейського зразка.

Перший рівень цієї системи складають кредитні спілки. Об’єднуючись у регіональні асоціації, кредитні спілки в межах області створюють так звані “об'єднані кредитні спілки” (ОКС), які є другим рівнем системи. Вони по суті є особливим різновидом тих-таки кредитних спілок, членами яких, своєю чергою, є кредитні спілки. На сьогодні в Україні створено загалом сім ОКС, причому деякі з них працюють на регіональному рівні, а деякі – на базі національних асоціацій кредитних спілок.

За словами Гарі РОШЕ, який очолює Проект ТАСІС, створення ОКС на базі обласних асоціацій кредитних спілок є першим кроком до утворення місцевих (у межах області) кооперативних банків. З часом, коли обласні ОКС здобудуть досвід і зберуть необхідний капітал, вони можуть бути перереєстровані як кооперативні банки. Проект надає різнопланову підтримку 17 новоствореним обласним асоціаціям кредитних спілок, зокрема, консультує їх у питаннях створення та діяльності ОКС.
 
 
 

Адрес новости: http://elcomart.com/show/39273.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua