У 2005 році військовослужбовцями Збройних Сил України було скоєно 847 злочинів

10 мар, 10:43

Такі дані навів 9 березня, начальник Військової служби правопорядку у Збройних Силах України – начальник Головного управління Військової служби правопорядку у ЗС України генерал-майор Сергій Глєбов під час проведення брифінгу, присвяченого стану військової дисципліни і правопорядку у Збройних Силах та заходам щодо профілактики правопорушень серед військовослужбовців.

“У 2005 році Генеральною прокуратурою України було обліковано 847 злочинів, 442 з яких є військовими, а 405 – загально кримінальними”, – поінформував генерал-майор Сергій Глєбов.

Він також зауважив, що починаючи з 2000 року, коли було зафіксовано 1.703 злочини, спостерігається стала тенденція щодо зменшення кількості правопорушень, скоєних військовослужбовцями Збройних сил України. На підтвердження своїх слів він навів статистичні дані щодо кількості зареєстрованих злочинів у минулі роки. Зокрема, у 2001 було зареєстровано 1.129 злочинів, у 2002 – 967, у 2003 – 1.013, у 2004 – 1.030.

На думку начальника Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, певний сплеск злочинності у 2003-04 роках пов’язаний з прискореним реформуванням Збройних Сил України.

“Проведення заходів прискореного реформування Збройних Сил України сприяло певному зниженню рівня дисципліни, – сказав генерал-майор Сергій Глєбов. – Втім, як видно зі статистичних даних, це явище було тимчасовим”.

Начальник Військової служби правопорядку у ЗС України також поінформував присутніх про те, що у 2005 році за фактами нестатутних взаємовідносин було порушено 125 кримінальних справ за статтею 406 Кримінального кодексу України. За його словами, кожний подібний випадок у військовій частині ретельно розслідується на предмет виявлення системи знущань та принижень і кожному виявленому факту дається правова оцінка. Він також відзначив, що 59 злочинів пов’язані з перевищенням службових повноважень.

Генерал-майор Сергій Глєбов наголосив на тому, що кількість подібних злочинів щороку зменшується. Зокрема, у 2000 році таких злочинів було – 193, у 2001 – 149, у 2002 – 141, у 2003 – 146, у 2004 – 176.

Виступаючи на цьому брифінгу, начальник Головного управління з гуманітарних питань та соціального захисту Збройних Сил – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Олександр Копаниця висловився за максимальне застосування цивільних психологів у Збройних Силах України.

“Практика застосування цивільних психологів у Збройних Силах України обов’язково себе виправдає, – підкреслив він. – Цей процес вже розпочався і до кінця року декілька посад у закладах культури займатимуть не майори та підполковники, а цивільний персонал, який має відповідну підготовку і може готувати відповідні заходи культурно-виховного спрямування”.

Генерал-майор Олександр Копаниця підкреслив, що інститут психологів показує себе перспективно з точки зору динаміки. Останнім часом у Збройних Силах відбувається становлення системи психологічного забезпечення. Психологічною службою проводяться навчально-методичні збори та наукові дослідження, до військ направлено методичний посібник “Система роботи військового психолога щодо забезпечення військової дисципліни”.

На думку начальника Головного управління з гуманітарних питань та соціального захисту Збройних Сил України, психолог має бути однозначно цивільним та мати відповідний життєвий досвід. Адже у такому випадку він виконуватиме свою роботу набагато краще, ніж його колега, який закінчив інститут і у 21-річному віці потрапив до військової частини. Він також наголосив, що крім тестів і методик подібні фахівці практично нічого не можуть зробити. Разом з тим, якщо до колективу потрапляє фахівець своєї справи, то тут можна чекати позитивних зрушень:

“Якщо у військовому колективі присутній професійний і досвідчений психолог, там можна очікувати на позитивний результат”, – зазначив генерал-майор Олександр Копаниця.

"Урядовий портал"


Адрес новости: http://elcomart.com/show/119890.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua