Міністр освіти і науки підвів підсумки своєї діяльності за минулий рік

13 мар, 16:53

Міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко з сьогоднішнього дня знаходиться у відпустці. Про це Станіслав Миколайович поінформував журналістів під час прес-конференції, на якій розповів про підсумки своєї річної роботи на посаді міністра.

Протягом року в освітянсько-науковій сфері було здійснено багато кроків, спрямованих на покращення соціально-економічного становища педагогів і науковців та галузі в цілому. Передусім, збільшилося її державне фінансування – “у 2006 році на освіту виділено 6,4% ВВП, проти 5,1% - у 2004 році”, - зазначив міністр. Це, серед іншого, дозволило повернути вчителя до школи. Якщо три-чотири роки назад на перше вересня в школах України було по п’ять – шість вчительських вакансій, то сьогодні, повідомив Станіслав Ніколаєнко, їх не має. Торік тричі зростала заробітна плата педагогів, і зараз з 1 січня відбулося чергове підвищення. Багато зроблено щодо підняття престижу професії педагогів: уряд вніс, за пропозицією Міністерства освіти і науки, до парламенту законопроект про встановлення звання “Народний вчитель України” та започаткування п’яти Державний премій у сфері освіти і науки, розмір яких буде майже 100 тисяч гривень.

Особливу уваги приділено майбутнім вчителям. Так, за словами Станіслава Ніколаєнко, сьогодні молодь, яка навчається педагогічним спеціальностям отримує стипендію на 10 відсотків більше, ніж студенти на інших напрямах. Також підготовлено постанову “про підйомні для молодих вчителів, які будуть їхати у сільську місцевість, де не вистачає педагогів”, розповів міністр.

Серйозні кроки зроблені у вищій школі. Передусім, це приєднання України до Болонського процесу, в якому беруть участь такі країни як Бельгія, Росія. Франція та інші. Нині розробляється й державна програма щодо підтримки наукової сфери у вищих навчальних закладах, бо “без науки вища школа вимре”, наголосив Станіслав Ніколаєнко. Низка заходів стосувалася соціального захисту педагогів і науковців університетів. За словами міністра, підготовлено положення, відповідно до якого вищі навчальні заклади можуть купувати за власні кошти житло для своїх викладачів, також на ці цілі виділятимуться кошти й з державного бюджету.

Будуватиметься й “житло для студентів”. Як розповів міністр, незабаром у Києві розпочнеться будівництво “Студентського містечка”, на яке столична влада виділила 17 гектарів. Цього року працюватиме й державні програми з будівництва та ремонту студентських гуртожитків. Взагалі, як розповів Станіслав Ніколаєнко, нині наявність студентських гуртожитків є обов’язковою умовою при виданні навчальному закладу ліцензії на проведення освітньої діяльності. Комфортні, добре оснащені гуртожитки водночас є цеглинкою у популяризації здобуття вищої освіти в українських ВНЗ серед іноземців. Сьогодні в українських університетах майбутню спеціальність здобуває 34 тисячі студентів з інших країн.

Серед здобутків у освітянсько-науковій сфері Станіслав Ніколаєнко назвав відновлення закону щодо діяльності технопарків, погасити борги, які були на початок минулого року за виконання наукових програмам, за комунальні послуги у професійно-технічній освіті тощо, створення підґрунтя для повномасштабного експерименту з зовнішнього тестування, який дозволить наступного року запровадити його в усій країні та інше.

"Урядовий портал"


Адрес новости: http://elcomart.com/show/119721.html
* * *




Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua